Речник српског језика

уторак, 28. децембар 2010.

Дружење са књигом

Распуст је. Знам већина вас и не мисли на школу или на књигу. Међутим, постоје они који се редовно друже са књигом, који су узели из библиотеке довољно занимљивих наслова да не морају да брину шта ће када наступе тренуци досаде. Сигурна сам море вас лутаће Интернетом у потрази за забавом и одлучила сам да вам представим два веб-сајта која могу бити извор забаве и уживања, ако ви тако одлучите. Она би требала да вам омиле књигу на нов начин. Наиме, реч је о веб-сајтовима на којим можете да пронађете занимљиве наслове и да их читате  у електронској форми.


Дигитална библиотека Народне библиотеке Србије почела је са радом 2004. године. На овом веб-сајту могу да се пронађу занимљиве књиге за све узрасте. Књиге су разврстане по старосној категорији читалаца и на основу тога бирате категорију којој припадате, мада слободно истражујте,  погледајте целокупан избор, чини ми се да до сада има 127 дигитализованих књига ( књига које могу да се читају у целости док сте на Интернету ).





Овај веб-сајт је намењен пре свега ученицима виших разреда. На њему могу да пронађу већину књижевних дела које треба да прочитају у оквиру лектире. Најлакше је да претраживање изведете по азбучном реду или по писцима заступљеним на овом веб-сајту. Овде не морате бити конектовани приликом  читатања књиге, већ само док не нађете шта вас занима, па то штеди Интернет онима који немају неограничен приступ.


Не дозволите да распуст прође, а да нисте прочитали ни једну књигу. Књиге нам отварају нове видике и уз помоћ њих постајемо бољи и паметнији људи који су спремни на изазове које живот пред њих поставља.
                                                                                       Ваша библиотекарка

среда, 22. децембар 2010.

Наташа Ђурица: Тајна девојчице и месеца

У библиотеци има много књига које нам могу помоћи да решимо неке дилеме или проблеме ако их имамо. Те књиге припадају психолошкој литератури. Гледајући те књиге на полицама наше библиотеке учинило нам се да су преозбиљне за нас. Једна нас је привукла својим изгледом, а када смо је отвориле схватиле смо да је баш за наш узраст. Читале смо је заједно и разговарале о прочитаном. Било је и делова у књизи који нам нису били најјаснији, па смо их читали по неколико пута да би разумели. У разговору о прочитаном  неке од нас су биле више упућене у материју од осталих. Књига је осмишљена у форми дијалога кога воде девојчица Тајна и др Луна. Тајна је радознала девојчица са много питања за докторку о периоду пубертета. Њена питања дају нам одговоре и отварају потпуно ново поље живота сваке девојчице. Закључиле смо да  њена питања дају одговоре и на наша питања,које нисмо знале коме да поставимо. Било је ту важних питања: Шта је  менструација? Да ли је тачно да ако не добијемо менструацију нисмо здраве особе? Како се припремити за менструацију?... Докторка Луна одговарала је стрпљиво и упознала нас је са целим процесом и још важније научили смо се да менструација није баук, него нормална појава код  девојчица.   

Ову књигу препоручујемо свим девијчицама, без обзира да ли ступиле у период пубертета или им то тек следи. Она даје решења за многа питања која, сигурне смо, мучи сваку од нас.

                                                      Зорица Попин IV-4  Александра Врекић IV-4

среда, 15. децембар 2010.

Јасминка Петровић: "Риба риби гризе реп"

                                     "Два лончића четри Поклопчића"
                                                                                 
                                                         
Ова прича говори о свађи међу другарицама због љубоморе.                                                              
Јелена је славила рођендан, и позвала све своје најбоље другове и другарице. Када је једна од другарица чула ко је све позван, слављеници је замерила јер је позвала Милицу. Милица је била добра другарица Јелени, али је то сметало Соњи. Соња је налазила хиљаду мана Милици, само да се Јелена не би дружила са њом. Соња није ни слутила да ће јој управо Милица помоћи кад јој буде најтеже. Био је час математике. Сви су радили свој контролни задатак, једино Соња није могла да се концентрише на задатке. Одједном испод њене клупе се појавила барица. Узбуђена јер је схватила да не зна ни један задатак, Соња је мислила само како да што пре стигне до куће. Када већ није могла издржи помислила је у себи, да би било боље остане да седи на месту, и  да никад не напусти учионицу, и да се не види њена срамота. Када је кренула кући, торбом је покрила сукњу да се не види мокра  флека. Претрнула је када је чула глас који је дозива. Побелела је када је схватила да је дозива "вампируша". Милица јој је пришла и показала слике. Рекла јој је да се то једном и њој догодило, и да ником неће рећи. Тада је видела да Милица уопште није тако безобразна и ружна као што је мислила. Закључила је да никада не треба оговарати и исмевати неког јер баш он ти може помоћи у невољи.


                                                                                                                Зорица Попин IV-4    

петак, 10. децембар 2010.

Кућни ред библиотеке

 Наша школска библиотека ради већ неколико година ,али неки ђаци још увек не знају како исправно да се понашају ни у библиотеци,а ни према књигама. Зато смо ми одлучиле да наведемо неколико правила да вас подсетимо, ако сте заборавили.
  • Кад уђеш у библиотеку прво се обрати библиотекарки да пронађе твој читалачки картон. Кажеш разред, одељење, презиме и име.
  • Ако књиге бираш сам, не претураш по њима, него их пажљиво вратиш одакле си их узела/о, пазећи да не испадне картон књиге.
  • Када књигу изабереш, обратиш се библиотекарки да те задужи.
  • На картон књиге потписујеш своје презиме и прво слово имена.
  • Можеш узети највише две књиге и задржати их месец дана, продужити их још месец дана.
  • Постоје књиге које се не износе. Њих читаш у библиотеци.
  • Ако си читао/ла у библиотеци, по завршетку узето врати, столицу увуци и пази да не заборавиш своје ствари.
  • Библиотека је храм књиге.У њој не галамиш, не једеш, не жваћеш жваке и не  играш се.
  • На позајмљеним књигама  не пиши, не шарај  и не цепај је.
  • Ако је књига коју си задужио похабана ,потруди се да је дотераш.
  • Ако случајно изгубиш књигу, можеш донети замену: исту књигу или из исте области (лектира ѕа лектиру...) .
  • Својој школској библиотеци увек можеш поклонити књиге на којима ће писати да је то поклон од тебе.  




             Сад смо вас упознали само са неким правилима библиотеке. Има их још, али кад би се и ових свих придржавали не би било проблема. Надамо се да  нам нећете замерити што вас подсећамо на њих, али то је да би било и нама и вама лепо, да би смо сви уживали у чарима и богатству  које библиотеке крије.

                                  Сања Крчединац, Теодора Грујић и Нада Врекић V/3

четвртак, 2. децембар 2010.

Представљамо вам веб-сајт Кликни безбедно

Пошто већина мојих другара користи Интернет, а приметила сам да баш сви нису упућени какве опасности вребају на њему, одлучила сам оно што сам прочитала да поделим са вама.
Интернет нам свима најчешће служи за забаву, сви ми проводимо највише времена у игрању игрица, четовању и слично.
У разговору сам сазнала да многи прихватају непознате особе за пријатеље, постављају објаве које нису за свачије очи и уши.Све то ми је био мотив да вас упознам како да се заштитимо на Интернету. Већину  ових корисних информација пронашла сам на веб-сајту Кликни безбедно.

Неколико  важних правила да би уживали на Интернету без страха:
  • Док играш игрице са непознатим људима на Интернету, не треба да откриваш ко си (свој идентитет).
  • Немој да скидаш игре са непознатих веб-сајтова.
  • Личне податке у он-лајн обрасцима попуњавај само кад можеш 100% да им верујеш.
  • Комуницирај преко камере само са особама којима можеш да верујеш.
  • Када неко шаље ружне поруке, игнориши га.
  • Ако он не престаје да ти шаље поруке, обавезно обавести особу од поверења (било би добро да је старија).
  • Имејл адресу немој објављивати на Интернету.
  • Упоређуј информације које нађеш на Интернету, јер нису све тачне.
  • Немој слати поруке, слике или други материјал који би некоме могао да нашкоди.
  • Слике шаљи само особама којима верујеш.
  • Научи како да одбијаш и блокираш поруке непознатих особа.
  • Игнориши непознате људе, ради личне безбедности.
  • Не прихватај састанке са непознатим особама, иако су то твоји "другови са фејса".
  • Стварај безбедне профиле као би  на њима заштитио своју приватност.

Све вам ово изгледа компликовано и сигурно већ одмахујете руком говорећи: ,,Ја то знам. То се мени не може десити". Међутим, нисте ни свесни да вам један погрешан клик може променити живот.
Не желим да вас плашим, него само да вас упозорим да будете опрезни.

Ваша Наташа Лаћарак 

P.S. Све ово, и још много више можете погледати на веб-сајту Кликни безбедно.