Речник српског језика

четвртак, 23. јун 2011.

Драга Сашка,


Твој проблем није тако тежак како ти се чини. Он се може решити веома лако. Ако си заљубљена, то је нешто веома лепо и не треба да се плашиш тога. У почетку, у тим ситуацијама, и сама  сам била уплашена и збуњена. Међутим, искуство ме је научило да нема потребе да се тако осећам. Пронашла сам начин како да изађем из зачараног круга. Дуго сам била заљубљена у једног дечка. Ништа се није дешавало, а мом узбуђењу и збуњености није било краја. Сетила сам се и своја осећања поверила сам најбољој другарици. Она ме је пажљиво саслушала и посаветовала. Саветовала ми је да ако ми је заиста стало до тог дечка, морам да се потрудим да сазнам што више о њему. Истакла ми је да је важно да сазнам и оне све небитне ствари, типа за који фудбалски тим навија и слично. Наравно, другарица или више њих, приликом овог задатка, могу ти бити драгоцене. Када све то сазнаш, прелазимо на други ниво. Дечко који ти се свиђа треба да примети да и ти постојиш. Скупи храброст и прођи поред њега са благим осмехом на лицу. То је најсигурнији начин да схвати да постоји тако лепа девојка у његовом окружењу, остаје му само да се пита: Како те пре није угледао. Само мало причекај и видећеш промене. Желим ти да што пре решиш овај проблем и много успеха у школи. Не заборави, љубав је лепа, али никако немој да запоставиш своје обавезе.

                                                                                   Драгана

четвртак, 16. јун 2011.

Драга Сашка,


Док сам читала твоје писмо, сетила сам се да сам се недавно осећала скоро исто. Међутим, сада када је то иза мене, сад кад сам најсрећнија на свету, увидела сам да ти проблеми нису тако страшни како ми се чинило.
Ако ти се Станко толико свиђа, кад га видиш црвениш се и бојиш се, скупи снаге приђи му, реци му све што мислиш и осећаш. Наравно, ако само желиш да му покажеш да  ти се свиђа, то не би требало да буде неки велики проблем, веруј ми, знам из искуства. Ниједан дечко неће да ти приђе ако си окружена другарицама. Издвој се понекад и прошетај сама. Тада ћеш изгледати самоуверено, а то је најбољи начин да привучеш пажњу. Покушај да облачиш само оно у чему се осећаш природно, увек остани оно што јеси. Твоја природна лепота магично ће привлачити дечаке, па и Станка. Буди комуникативна, опуштена. Направи први корак, и могу да ти гарантујем да ћеш остварити своје снове. Нема оклевања, право у нове изазове. Срећно!

                                                                                            Тамара

четвртак, 9. јун 2011.

Драга Сашка,

Сви знамо да у овом периоду твог живота долази до разних проблема који ће те мучити. Неки од њих ће ти се чинити тешким, огромним и нерешивим. Вероватно о њима нећеш хтети ни са ким да говориш. Међутим, иако теби сада не изгледа тако, сваки проблем је решив. Уосталом, ако се потрудиш, увек ћеш наћи некога да ти помогне. Пре свега мораш да победиш своју стидљивост и страх. Ако си заљубљена и имаш симпатију, то је сасвим природна и нормална ствар. Треба да будеш сигурна у себе, своја осећања, жеље. Следећи пут кад видиш Станка, немој прелазити на другу страну улице, окретати главу, спуштати поглед и слично. Прођи поред њега, осмехни се и изговори бар: Ћао. Не плаши се. Није то ништа страшно, а и не боли. Лепо ћеш се осећати када ти узврати, сигурна сам. Сваки следећи пут га успут нешто питај, на пример: Како си? Јеси ли гледао филм...? Ако ти на нека питања одговори одушевљено или ипак згрожено, знаћеш шта воли, а шта не. Само, немој да претерујеш и да превише давиш. Буди природна, забавна и дружељубива. Свако пада на то. А и да знаш, стидљивост већ дуго није у моди.

        Љиљана

среда, 1. јун 2011.

Драга Сашка,


Твој проблем није толико озбиљан како ти се чини. Љубав је одувек велика мистерија, баш зато што се постојање овог осећања не може предвидети, доказати, нити измерити. Уствари...Прво би требала да сазнаш да ли Станко гаји било каква осећања према теби, што је веома лако. Између две особе које се допадају једна другој постоји и хемијско струјање. При самом размишљању о Станку, покрећеш лучење «супстанце нежности». Значи, мораш да сазнаш да ли Станко исто, или бар слично осећа. Овакак проблем немаш само ти. Многима, да будем прецизнија, свима се то бар једном десило. Проблем ћеш решити тако што ћеш сазнати у каквом се окружењу Станко креће. Мораш да сазнаш скоро сваку ситницу о њему. За почетак подели у његовом одељењу неки лексикон у ком се налазе питања типа: Где волиш да излазиш? Какву музику слушаш? и слично. Тако ћеш сазнати неке битне чињенице о њему. Када будеш добро обавештена о томе шта воли, биће ти лакше. Имај стрпљења, нека те срце води, оно ће ти показати пут.

                                                                                                                                             Нина