Речник српског језика

четвртак, 20. јануар 2011.

Светлана Велмар-Јанковић: Књига за Марка Београд:Стубови културе,2007.

Светлана Велмар-Јанковић родила се 1933. године у Београду. Тамо је ишла у основну школу и гимназију. Студирала је француски језик и књижевност. Одувек је била наклоњена књижевности за одрасле. Написала је много сјајних романа који су веома често награђивани: Ожиљак, Лагум, Бездно, приповетке Дорћол, Врачар, драму Кнез Михаило... Њене књиге превођене су на многе језике. Књижевност за децу није јој била страна. Када се први пут запослила била је новинар у дечијем листу Пионир. Тамо је за мале читаоце бирала најлепше бајке, приче, песме... Међутим, временом се посветила писању за одрасле све док једног дана 1991. године није постала бака. Улога баке јој се јако допала, оживела је сва сећања на књижевност писану за децу и одједном родила се идеја да напише књигу за децу.
Ова књига намењена је пре свега њеном унуку Марку, али и свим осталим дечацима и девојчицама као приче пред спавање. Често је у својим књигама за одрасле писала о познатим владарима из наше историје. Тога се није одрекла ни у Књизи за Марка. Она речима осликава детињство наших владара из периода средњег века. То су деца са сличним страховима и несигурностима која су нам свима блиска. Тешкоће одрастања и неразумевања за њихове проблеме муче и њих  као и све њихове вршњаке. Понекад при решавању тих проблема помажу им чудесна бића као у бајкама. Можда баш због тога ове приче су бајковите и идеалне за читање пред спавање. Нарочито занимљиво је што нас на крају приче ауторка упознаје са историјским чињеницама о јунацима њених прича. Ви сте већ у читанкама за 4. разред имали прилике да уживате у одломку из приче Златно јагње у којој се прича о Растку Немањићу који ће постати Свети Сава. У књизи можете да уживате у причама о: Стефану Немањи, Стефану Дечанском, Марку Краљевићу...

 Задатак
Кад прочитате ове приче, изаберите неку историјску личност, о којој није испричана прича, вратите је у детињство, смислите радњу и тако сачините још једну причу за лаку ноћ. Ваше радове предајте библиотекарки.

Нема коментара: