Речник српског језика

понедељак, 20. септембар 2010.

" Аги и Ема " - Игор Коларов


   Аги је усамљен деветогодишњак чији родитељи никад немају времена за њега. Препуштен је сам себи до те мере да родитељe види само на фотографијама. Живи у Улици Храстова. Породица се често сели тако да Аги не успева да стекне пријaтеље и научи како да се опходи према људима. Мама и тата су презапослени, тако да га запостављају. Има ујака који воли много да спава и повремено их посећује. Деца из школе, и краја га нису прихватила. Био је одбачен и усамљен. Његов живот се променио кад је упозно Ему, живахну и необичну стару госпођу. Ема је ведра и радознала старица која
                                                      разуме Агијеву усамљеност и даје му оно што му је у том тренутку најпотребније-потпуно пријатељство. Она живи у старој , расклиманој кући,  коју је Аги назвао Зачарани замак. На врло креативан и маштовит начин она извлачи Агија из света самоће и уводи га у занимљив свет маште. "Видео сам мачку са два тела", рекао је Аги. Али његову маму то нимало не занима.Она одбацује ту тему као глупост, али за Ему то никако није глупост. Она креће с њим у даље маштање. У овом примеру може се приметити да маму ни најмање не занима Агијево мишљење, док се Ема труди да заголица његову машту не би ли га заинтересовала и учинила срећним. Аги каже: "Ема је океан". Овом реченицом Аги је уствари рекао колико он заиста воли Ему, да му она много значи и да је она добродушна особа која му је пружила искрено пријатељство. Аги је приметио да расте на сасвим другачји начин од својих школских другова. Ема је Агију учинила живот лакшим када му је поклонила свеску у коју је он бележио своја запажања. Једна вест дошла је до Агија. Лоша вест! Његови родитељи се поново селе. Аги је знао шта следи. Тежак и болан растанак с особом која му је била једини и прави пријатељ, коју је заволео,...с Емом. Истог тренутка обузела га је туга и плач. Самоћа, туга, одбаченост, бес... Све се спојило. Аги је прснуо у плач седећи поред ормара са ципелама. Доселио се у ново место. Његова осећања остала су иста. Недостајала му је Ема... Али ускоро ствари су се побољшале. Ема је одлучила да купи нову кућу у Агијевом комшилику, не би ли га усрећила. Убрзо, Аги сазнаје за дивну вест у коју није могао да поверује. И након дужег времена на Агијевом лицу појавио се осмех. Овог пута његовој срећи није било краја. Његов осмех увек је био ту. Тако су Аги и Ема створили свој чаробни свет, у којем Аги никад неће бити тужан и усамљен.


    - Неке од најлепших изрека из ромна  "Аги и Ема" -

*Аги је приметио да расте на сасвим другачји начин од својих школских другова
Уреду. Носио је исту величину мајица и ципела као и прошле године. Али све оно што су га учили у школи, или је чуо од одраслих који су га вежбали како да буде фин, нормалан дечак, постајало му је тесно и мало.
*Ема је једном рекла: Чак и када бих знао сва правила на свету, о томе како живети, твој живот би нашао начин да се прелије изван тих оквира и спусти у тебе тајну која те начини толико лепим.
*Живот је нешто што у почетку не може да се разуме, а касније још мање.
Главни глумци са писцем књиге

          
                            Данијела Врсајков VIII-2

7 коментара:

Анониман је рекао...

Дацо,као што си и рекла, нема нигде снимка, само слике. Поздрав.

Анониман је рекао...

Па да...Наставнице, ја сам све претразила, али нисам ништа нашла... Блог је веома занимљив и препоручила бих свима да га посеете...:)

Анониман је рекао...

Састав је леп. Сигурно ћемо прочитати књигу.
Драгана,Зорица,Александра и Софија.

Анониман је рекао...

Ovo je super knjiga... caitali smo je na biblioteckoj sekciji... veoma mi se svidja



Sofija

Анониман је рекао...

Sastav mi se veoma svideo...Daco svaka cast, sve pohvale... Citao sam ovu knigu i veoma je zanimljiva, tako da bih je preporucio svima da je procitaju, jer ce nauciti mnogo toga...
Blog je veoma interesantan i zanimljiv!
Veljko VIII-2

Анониман је рекао...

najbolja knjiga!

Анониман је рекао...

Hvala svima...:)))
Daca