Речник српског језика

понедељак, 4. октобар 2010.

Препоручујем књигу " Треснућу вас, бранила се Ема "



Почетком школске године, посвађала сам се са једном другарицом. Она не иде у моју школу.Биле смо добре другарице, све док у њену школу нису дошле нове ученице, с којима се она толико спријатељила да мене уопште није  није ни примећивала. Те девојчице су биле у такозваном " високом " друштву, које је мојој другарици пријало јер је била у центру пажње.Међутим, када сам је срела, питала сам је шта се догађа, али уместо да ми одговори, почела је да прича како ја више нисам за " њено друштво " и покушала је на све начине да ме изманипулише.Осећала сам се веома изиграно и безвредно. Зар баш она којој сам поверавала скоро све тајне?! Сасвим случајно, под руке ми је дошла ова књига и читајући је, помогла ми је да, на неки начин створим свој став и супротставим јој се. Рекла сам јој да тако више не може и да, ако се већ не дружи са мном, не може ни да манипулише мноме. Она је схватила да тако не може да се понаша према мени, јер ја то не дозвољавам и одустала је.

          Ова књига нам говори о томе, на који начин да се суочимо са злобом и непријатностима разних врста.Наравно, при томе наилазимо на разна искушења.
          Ема и њени пријатељи, не могу више да поднесу да их свакодневно малтретирају девојчица Ева и њена банда. Они иду у исти разред као и Ема и њени пријатељи. Проблем је још већи, што они немају храбрости да кажу својим родитељима за своје " мучитеље ".
          Емини родитељи су превише зузети својим послом!? Њена учитељица, Вицигманка, свима познатија као Вицкаста,није желела да се било ко осети запостављеним, па своју муку није имала са ким да подели.
           Они који немају храбрости да кажу своје мишљење и да се супротставе ономе ко покушава да их угрози на било који начин, треба помоћи.
            Некада је потребно само мало подршке, од неког кога волите да бисте успели да дођете
до свог самопоуздања.         
           Еми се Ева јављала чак и у сновима: Ема је пратила Еву. Ева је била у некој канцеларији, причајући са неким старијим човеком, који јој је рекао да није лепо то што чини Еми и њеним пријатељима. Иако се Ева правдала, Еми је то дало храбрости да јој се супротстави.
   Да ли се Ема супротставила Еви и на који начин, то можете сазнати само ако прочитате
ову књигу.
                                                      Нешто о писцу
Оригинaлно издање

Елизабет Тејлор је рођена у Минстеру, у Немачкој. Пише за децу и омладину. Добитница је угледне немачке награде за омладинску књижевност, за књигу " Ана трчи ",у којој се снажно бори против ћутања о злочину.
                                                                            Јована Марјановић  VIII-2

1 коментар:

Анониман је рекао...

Veoma zanimljivo...Jovana supper jee...:))
Daca