Речник српског језика

четвртак, 18. новембар 2010.

Јохана Шпири: "Хајди"

Крајем 19. века, швајцарска књижевница Јохана Шпири створила је лик лепе и одважне Хајди, вероватно ни не сањајући да је тиме заувек ушла у срца милиона девојчица, али и дечака широм планете.Вредност књижевног лика, као и њен успех код најмлађе публике, учинили су да Хајди подједнако млада закорачи у 21. век, где старе, добро познате авантуре само добијају ново визуелно рухо. 

Пуне топлине, племенитих осећања и храбрих поступака, ове приче су симбол бољег и хуманијег света, који нам својим срцем открива Хајди.
Ово је прича о девојчици, њеној тетки и догађајима који су унели пометњу у њен миран живот. Питате се где су у свему томе девојчицини родитељи!? Родитељи су јој умрли кад је она била мала. Одрасла је са тетком. Живели су у граду мирно све док...... Њена тетка је нашла посао у другом граду као служавка.Одлучила је да Хајди одведе на село, код деде.
  Чим су стигле на село, Хајди је потрчала одушевљена призором и лепотом природе. Деда кад је видео Хајди, није могао да верује својим очима.Тетка му је саопштила  да је она чувала Хајди од кад су јој умрли родитељи, и да је сад ред на њега. Деда је збуњено рекао да не зна ништа о деци, али тетка је поручила да мора да се снађе.  


Хајди је изабрала место где ће спавати. Од сламе је направила кревет, а деда јој је донео постељину. Полако су почели да се привикавају једно на друго, негујући постепено однос препун љубави.
Чим би свануло девојчица је трчала напоље, како би ишла са Петром и козама у планине. Тако је било сваког јутра све док није стигла зима и Петар није морао да  крене у школу. Обрадовала је вест да је позвана у недељу  код Петрове баке на ручак. Петрова бака је била слепа. То је девојчицу јако растужило. Међутим, јако јој се свидела, уживала је у сваком тренутку у њеном присуству.


  Следећег јутра су се Хајди и деда изненадили доласком тетке. Она је дошла по Хајди како би је водила у град. Деда је био тужан што  остаје сам.
  У новој кући се највише спријатељила са Кларом. Хајди и Клара су биле нераздвојне. Кларина бака научила је Хајди да чита и  пише. Бака је одлучила да са Кларом и Хајди оде у посету
на село, Хајдином деки.



  Девојчициној срећи није било краја. Није ни слутила које изненађење ће им  донети пут на село. Ништа више није остало исто. Ако још нисте прочитали ову књигу, прави је тренутак за то.
Сазнајте шта се догодило даље са Хајди, Кларом и Петром........



   Наташа Лаћарак   VI - 2

2 коментара:

Natasa Lacarak VI - 2 је рекао...

Super mi je ispao rad naravno zahvaljujuci nastavnici:)

Анониман је рекао...

Zanimljivo... :D
Daca